Monument

Concept idee bronzen plaquette

Zou het geen mooi idee zijn als er in het parkje op de voormalige locatie van Moederheil/Valkenhorst een klein object zou staan als teken van respect aan en ter herinnering van de vele ouders en kinderen die elkaar op deze plek zijn kwijtgeraakt voor het leven, maar ook voor de positieve dingen die er zijn gebeurd. Tenslotte heeft Valkenhorst ook bescherming geboden en zijn er ook moeders en kinderen die er een veilig onderdak hebben gehad. En tevens voor de kinderen van Moederheil die naamloos zijn overleden en begraven op de nabije begraafplaats Vogelenzang. Dit zou een plaquette kunnen zijn of misschien wel een mooi beeldje op een sokkel.

Concept idee plaquette monument. Op de sokkel staat: Doorgangshuis, Opvanghuis en Kraamkliniek.

Uit gesprekken met ervaringsdeskundigen en buurtbewoners, naar aanleiding van de theatervoorstelling “Moederheil” die op lokatie werd gehouden, blijkt dat er een duidelijke behoefte is aan een dergelijk monument. Ook bij de buurtbewoners. Ik wil jullie dan ook vragen om hier concreet over mee te denken en mij jullie reacties zsm te sturen.
Een niet geheel onbelangrijk punt hierbij is dat het niet alleen mooi, maar ook vandalismebestendig moet zijn. Ik denk dat, hoe mooi ook, een beeldje veel kwetsbaarder is en dat een plaquette in het ergste geval gemakkelijker en voordeliger te vervangen zal zijn.

Crowdfunding

Concept idee Monument

We zouden een crowdfundingactie kunnen starten om e.e.a. te kunnen financieren en misschien is de gemeente Breda ook wel bereid om hier een steentje aan bij te dragen. Ik ben bezig om te kijken hoe dit kan worden opgezet. Eugénie Smits van Waesberghe is in gesprek met de gemeente Breda over een bijdrage en misschien realisatie ervan.

Aan de achterzijde ontbreekt het kindje en is de kleurstelling donker, het verlies symboliserend. En tevens een referentie naar de website en het jaar van het initiatief voor het monument.

Ik heb mijn idee voor een bronzen plaquette op een sokkel verder uitgewerkt. Het is maar een voorstel van mijn kant en niets is definitief. Voor mij persoonlijk mag het sober zijn. Een beeldje is mooi, maar kostbaarder om te laten maken. Daarbij zal het ontwerp en realisatie van een beeldje meer tijd in beslag nemen dan een plaquette. Als jullie andere ideeën hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Voorstelling

Wellicht is de geplande theatervoorstelling van De Gisting op het voormalige terrein van Moederheil in 2022 een mooi moment voor de onthulling van de plaquette of het beeld. Ik hoop alleen wel dat we voor die tijd zowel de financiering als de realisatie ervan gereed kunnen hebben. Het is tenslotte al september.

Sieraad

Indien er voldoende belangstelling voor is lijkt het mij ook een mooi idee om de plaquette te vertalen naar een kleine zilveren of gouden hanger, als ring of als speld.

Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden. Je kunt onderaan deze pagina reageren.

Mvrgr.,
Lucas

One thought on “Een Moment voor een Monument

  1. Beste Lucas, zoals ik zaterdag kort met je besproken heb ben ik ook voorstander van een monument in de tuin van Moederheil. Ik denk ook dat een plaquette sneller te realiseren en financieren is. En dit is ongetwijfeld minder vandalisme gevoelig dan een beeld op een sokkel. De schuine variant die je opgezet hebt heeft meer mijn voorkeur. Groeten Wilko

Leave a Reply