In 2021 heb ik de originele bouwtekeningen opgevraagd van Moederheil bij het Stadsarchief van de gemeente Breda. Het achterliggende idee hierbij is om het gebouw te laten herleven in 3D.

Ik heb gemerkt dat het gebouw in werkelijkheid veel groter was dan ik kon afleiden uit de beschikbare foto’s. Onderaan deze pagina een 3D weergave op basis van de originele tekeningen, met kamers, slaapkamers, kantoorruimten, verlos- en kraamkamers e.d in de juiste proporties.

Op deze pagina kan je het proces volgen waarin ik stap voor stap de originele bouwtekening vertaal naar de 3D-versie van het gebouw. Geregeld voeg ik een of meer nieuwe afbeeldingen toe.

In grote lijnen is het af maar het meeste werk zit hem in de details. Met name in de afwerking van de binnenkant zit nog veel werk. Maar de buitenkant is ver genoeg voor het presenteren van een nieuwe video onderaan deze pagina.

Met dank voor de tekeningen en foto’s aan het Stadsarchief Breda.

De indeling van de etages is hier te zien.

Vloerplan 1e verdieping
Alles stap voor stap toegevoegd: muren, kamers, ramen, de lift, trappen, etc.
Trap centrale hal (rechts) en lift (links).
Uiteindelijk komen er ook nog deuren in en hopelijk ook zelfs meubilair. Maar je zult begrijpen dat dit een mega-klus is.
7 januari 2022
15 januari 2022. Het afgebeelde figuurtje heeft een lengte van 1,80m.
19-01-2022
22-01-2022 De zij-ingang voor de “meisjes” onder de grote/hoge ramen, rechts van het figuurtje.
01-02-2022 De kapel en doopkapel in aanbouw
05-02-2022 De kapel. De bouwplannen werden regelmatig gewijzigd. Het dak van de kapel is in werkelijkheid niet zo steil geworden zoals uit latere foto’s blijkt.
12-02-2022 De kapel in aanbouw. In tegenstelling tot wat eerdere bouwtekeningen suggereren blijkt uit foto’s dat men voor andere ramen heeft gekozen in de kapel.
14-02-2022 Op basis van foto’s originele elementen toegevoegd, zoals de kerkbanken, altaar, verlichting en tegelvloer.
15-02-2022 Doopvont geplaatst in de doopkapel, helaas niet op basis van originele foto’s.
27-02-2022 De babyfabriek
27-02-2022 De wiegjes
04-02-2022 Moederheil en de directe omgeving. Opvallend is het “laantje” van bomen aan de achterzijde. Dit rijtje bomen leidde destijds naar de “grot van Bernadette”. Een deel van dit laantje staat er nog steeds.

3D animatie

21-03-2022 3D animatie van het Moederheil gebouw op basis van de originele bouwtekeningen. Klik op de afspeelknop om de video te starten. Het is ook mogelijk om de video schermvullend af te spelen.
N.B. Het is niet toegestaan om de video zonder verkregen toestemming te delen. Het is wel toegestaan om de link te delen naar deze pagina. 
© 2022 Moederheil.nl

2 gedachten over “De conversie naar 3D

 1. Dit ziet er heel goed uit… hier heb ik gewoond. Wat een immens gebouw was het.
  Op de video heb je zelfs de tuindeuren aan de zijkant van de serre niet vergeten.
  Leuke zoom in op de achterdeur.
  Toen ik na 24 jaar weer een keer naar binnenliep op de Valkenierslaan, zag je aan het interieur nog de sporen uit de jaren 70 en 80, maar de buitenkant is nauwelijks veranderd.
  Mooi werk:)

  1. Dank voor je compliment, Eugène. Het lastige is dat er relatief weinig foto’s zijn. Dat maakt het vaak moeilijk om to een juiste beslissing te komen. Ik heb o.a. bij de hoofdingang een poppetje geplaatst om .e.e.a. in perspectief te kunnen plaatsen. Het poppetje heeft een lengte van 1,80m.

   Groeten,

   Lucas

Geef een antwoord