De invloed van de katholieke kerk

Ik zag vandaag deze schokkende video.

Wat ik er zo schokkend aan vind is dat het de zoveelste actie van de Katholieke Kerk betreft met negatieve gevolgen en vooral het intense leed dat de acties van de kerk gedurende de geschiedenis tot gevolg heeft gehad. Wereldwijd. Niet alleen voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika, maar ook voor ons, moeders, vaders en kinderen die gedwongen werden om de leer van de kerk te volgen en als gevolg daarvan definitief van elkaar werden gescheiden, uit elkaar gerukt, met alle gevolgen en leed van dien.

Waar zijn de kinderen die tussen de wal en het schip, tussen afstand en adoptie, zijn gevallen? Die gedwongen zijn afgestaan, maarnooit zijn geadopteerd? Zijn er net zoals in Amerika kinderen die het rigide bewind van de nonnen in Moederheil niet hebben overleefd?

Het maakt me boos en tegelijkertijd verdrietig over wat de kerk in al haar ijver om zieltjes te winnen kapot gemaakt heeft.
Als welopgevoed katholiek en al heel lang niet meer mijn, destijds al wankelende, geloof praktiserend zou ik hier nog uren over door kunnen praten, maar laat ik jullie daar maar niet mee lastig vallen.

In mijn optiek gaat het niet ver genoeg om de staat aansprakelijk te stellen voor het leed dat ons is overkomen, want de rol van de kerk hierin is absoluut leidinggevend geweest. Juist de kèrk moet aansprakelijk gesteld worden, want het was/is haar visie en haar verknipte wereldbeeld van hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten. Culturen vernietigd, gezinnen uit elkaar gerukt, misbruik, genocide en langer geleden belandden heidenen en “heksen” op de brandstapel. Dit alles onder het mom van naastenliefde en in Naam van God.

Is het naastenliefde als je mensen uitsluit? Zoals de ongehuwde moeders hadden “gezondigd tegen God” en daardoor de christelijke naastenliefde niet verdienden?

De visie van de kerk heeft onze maatschappij enorm beïnvloedt en alleen daardoor waren de ongehuwde moeders van destijds “gevallen”. Ondanks de veelvuldige misstanden weet de kerk op de een of andere manier al eeuwenlang buiten schot te blijven en de verantwoordelijkheid en vooral de consequenties te ontlopen, terwijl het juist de visie van de kerk was om “zieltjes” te “redden”. Dit ten koste van velen.

Ik word er woest van. Het leed, het verdriet, de pijn. Het is gewoon verschrikkelijk.

Lucas

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties