🇺🇸

Ik zag vandaag deze schokkende video.

Wat ik er zo schokkend aan vind is dat het de zoveelste actie van de Katholieke Kerk betreft en vooral het intense leed dat de acties van de kerk gedurende de geschiedenis tot gevolg heeft gehad. Wereldwijd. Niet alleen voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika, maar ook voor ons, moeders, vaders en kinderen die gedwongen werden om de leer van de kerk te volgen en als gevolg daarvan definitief van elkaar zijn gescheiden, uit elkaar gerukt, met alle gevolgen en leed van dien.

Waar zijn de kinderen die tussen de wal en het schip, tussen afstand en adoptie, zijn gevallen? Die nooit zijn geadopteerd? Zijn er net zoals in Amerika kinderen die het rigide bewind van de nonnen in Moederheil niet hebben overleefd?

Het maakt me boos en tegelijkertijd verdrietig over wat de kerk in al haar ijver om zieltjes te winnen kapot gemaakt heeft.
Als welopgevoed katholiek en al heel lang niet meer mijn, destijds al wankelende, geloof praktiserend zou ik hier nog uren over door kunnen praten, maar laat ik jullie daar maar niet mee lastig vallen.

In mijn optiek gaat het niet ver genoeg om de staat aansprakelijk te stellen voor het leed dat ons is overkomen, want de rol van de kerk hierin is absoluut leidinggevend geweest. Juist de kèrk moet aansprakelijk gesteld worden, want het was/is haar visie en haar verknipte wereldbeeld van hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten. Culturen vernietigd, gezinnen uit elkaar gerukt, misbruik, genocide. Alles in Naam van God.

De visie van de kerk heeft onze maatschappij gigantisch beïnvloedt en alleen daardoor waren de moeders van destijds “gevallen”. Door de druk en visie van de kerk. Maar op de een of andere manier weet de kerk al eeuwenlang onder de radar te blijven en de verantwoordelijkheid en vooral de consequenties van zich af te schuiven, terwijl het juist de visie van de kerk was om “zieltjes” te “redden” ten koste van velen.

Ik word er woest van. Het leed, het verdriet, de pijn. Het is gewoon verschrikkelijk.

Lucas

Geef een antwoord