De keuze

Wensouders vs. misstanden

De keus voor kinderhandel

Het kabinet heeft besloten om adopties uit het buitenland weer mogelijk te maken. Misschien tegen alle verwachtingen in, behalve de mijne. De motivatie die het kabinet hiervoor heeft is om wensouders niet uit te sluiten. Nu.nl berichtte hierover vanmorgen:

https://www.nu.nl/binnenland/6235543/kabinet-laat-toch-buitenlandse-adoptie-toe-om-wensouders-niet-uit-te-sluiten.html

Door de ontwikkelingen van de laatste tijd en het standpunt van het kabinet ten opzichte van afstand en adoptie was mijn vertrouwen in deze overheid toch al bedroevend laag en met deze stap is dat er zeker niet beter op geworden.

Interlandelijke adopties

Het hieronder te lezen vernietigende rapport van de commissie Joustra over de talloze en ernstige misstanden bij interlandelijke adoptie en de actieve strijd van vele belangengroepen om het kabinet het licht te laten zien dat de misstanden in relatie tot afstand en adoptie traumatisch en levens verwoestend zijn.

Landelijke adopties

Hoe gevoelig dit allemaal ligt voor de betrokkenen werd kortgeleden overduidelijk geïllustreerd door de zwaar onderschatte aanpak, door de vorige minister van Justitie en Veiligheid Sander Dekker, van het onderzoek binnenlandse afstand en adoptie en wat vervolgens dan ook compleet van de rails liep.

Bron: Rijksoverheid.nl

De belangen

Het is teleurstellend en tegelijkertijd uiterst frustrerend om tot de conclusie te moeten komen dat mijn toch al niet al te hoge verwachtingen van dit kabinet met deze keuze bevestigd worden. Het is schokkend om te moeten constateren dat dit kabinet de belangen van de kinderen niet voorop heeft staan. Ze zeggen van wel, maar vergeten daarbij te vermelden dat het voorkomen van misstanden de allerhoogste prioriteit dient te hebben. De belangen van de wensouders en de vele miljoenen die dit oplevert gaan simpelweg voor.

Ik zie al gelijk een dubieuze kans/oplossing voor de landen die buiten de boot gaan vallen en hun miljoenen Euros en Dollars dreigen mis te lopen omdat ze geen zielige kindertjes meer mogen leveren. Gewoon de “handelswaar” uit die landen in een geventileerde container op transport sturen naar de landen die wel welkom zijn en voorzien van een paspoort in het land van aankomst. Er is daar vast wel een welwillende ambtenaar te vinden die, natuurlijk off the record, voor een paar duizend Euro extra de felbegeerde stempel wil zetten. De heren en dames criminelen vinden overal wel een oplossing voor. Want laten we wel wezen: kinderhandel is big business. En dus moet de adoptieindustrie geen strobreed in de weg gelegd worden.

De overheid gaat er strenger op toezien, dus we kunnen gerust gaan slapen. De overheid waakt over ons. Alles komt goed.

“Als we buitenlandse adoptie helemaal stopzetten, sluiten we deze wensouders uit. Vooralsnog zien wij daarom geen reden om te stoppen met adoptie uit het buitenland”, aldus de woordvoerder van het kabinet.
Wat is dus belangrijker? Als ik dit goed begrijp dan zijn, vanwege het risico op uitsluiting van de wensouders, de misstanden een ingecalculeerd risico. M.a.w. dat risico neemt men voor lief. Het rapport van de Commissie Joustra is met deze beslissing vrijwel geheel van tafel geveegd. Dank voor de inzet, maar we doen er (zo goed als) niets mee.

Kinderhandel

Dat elk kind een goed thuis moet hebben is vanzelfsprekend, maar niet ten koste van alles. Als een (wees)kind eenmaal verkocht is en de tussenhandel er goed aan heeft verdiend en men verder alle papieren netjes in orde lijkt te hebben, gaat minister Weerwind dan persoonlijk controleren of alles wel is gegaan zoals hij dat voor ogen heeft? Of het echt weesjes zijn of financieel wees? Of knijpt hij af en toe een oogje dicht voor die lastige ingecalculeerde misstanden? Want ja, dat is toch het risico van dit vak? Als het maar niet te vaak gebeurt, dan gaan we niet moeilijk doen. Wat is te vaak? Waar legt de minister de grens?
Hoe je het wendt of keert, dit is kinderhandel. En bij kinderhandel is voor trauma’s en psychische schade bij de kinderen op latere leeftijd geen plaats. Het zijn de €uro’s en Dollar$ die bepalen wat er wel of niet gebeurt. Overigens verdienen de biologische ouders een aalmoes aan de verkoop van hun uit wanhoop verkochte kindje. Als ze al überhaupt iets ontvangen. Over het trauma waar ze mee achterblijven zullen we het nog maar niet eens hebben.

“Daarnaast verwacht het Ministerie van J&V dat buitenlandse adoptie vanzelf zal afnemen”. Hoeveel boter heeft het ministerie/kabinet op het hoofd? Heeft dit zakelijke VVD-kabinet ooit wel eens van vraag en aanbod gehoord? Of van een aanzuigende werking? Echt hoor, dit is weer typisch een Louis van Gaal moment: Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij nou zo dom?

Het wordt eens tijd dat we stoppen met adopties en kiezen voor pleegouderschap. Je kunt ook van een kind houden als dat niet jouw naam heeft.

Moederheil.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties