Update digitalisatie foto’s

Lieve beste mensen,

Gepke Kortekaas, Moederheil december 1966 (11 mnd oud)

Net als jullie had ik gehoopt dat we inmiddels toegang zouden hebben tot de gedigitaliseerde afbeeldingen van kinderen, personeel en de locatie Moederheil/ Valkenhorst. Samen met Stadsarchief Breda is daar ook echt op gemikt.

Diverse oud-medewerkers van Moederheil/ Valkenhorst hebben hun materiaal ter beschikking gesteld, wat enorm wordt gewaardeerd! 

Allereerst is het verzamelen een flinke klus geweest. Daar is de afgelopen maanden best veel tijd mee gemoeid geweest. Een flink aantal mensen heeft zich hiervoor ingespannen, waarvoor heel veel dank.  

Naast het verzamelen is er een tijdelijk technisch euvel rondom het project. Stadsarchief Breda wordt namelijk deze zomer verbouwd en daardoor is de ruimte waarin er normaal gesproken wordt gedigitaliseerd, niet beschikbaar. Tel daar de welverdiende zomervakantie van de medewerkers van het Stadsarchief bij op en dan krijg je helaas vertraging. 

De planning is om in augustus en september verder te gaan met het verzamelen en digitaliseren van het materiaal. Hopelijk lukt het om in september ook de bezitters van de afbeeldingen te betrekken bij het geven van tekst en ‘geluid’. We willen immers graag weten naar wat voor afbeeldingen we kijken en wie met welke naam op welke foto staat. Daarvoor hebben we de tijd, medewerking en het geheugen van de oud-medewerkers c.q. bezitters van fotomateriaal nodig.

Zonder teveel op zaken vooruit te lopen mogen we, zoals het er nu naar uitziet, hopen dat er in het najaar (na de herfstvakantie) een online archief ter beschikking komt. 

Omdat het een openbaar archief betreft, is er op advies van het Stadsarchief Breda voor gekozen om de afbeeldingen met een zo neutraal mogelijke beschrijving te vermelden. Je ziet dan bijvoorbeeld een foto met een of meerdere kinderen in een bepaalde tijd (maand/ jaar) en een korte beschrijving van de context. In verband met de privacy staan op de digitale afbeeldingen geen namen van kinderen, medewerkers of andere personen vermeld. 
Als je denkt dat jij misschien op een of meerdere foto’s op staat, kun je t.z.t. met het Stadsarchief contact opnemen. Zij kunnen aan de ‘achterkant’ van de afbeelding zien of er een ‘match ‘is. Zo ja, dan krijg je dat natuurlijk zo snel mogelijk te horen. 
Eventueel is het ook mogelijk om te kijken of de medewerker die een bepaalde foto ooit heeft gemaakt en die in ‘jouw’ tijd werkzaam was in de kraamkliniek- en doorgangshuis, bereid is om een persoonlijke toelichting te geven. 
We kunnen helaas niets garanderen maar hopen zo toch een aantal mensen verder te helpen bij het vinden van tastbare en persoonlijke beelden. Ook al zullen er onherroepelijk belanghebbenden zijn die niet op een van de foto’s staan, het geeft toch meer zicht op ons gedeelde verleden dan de meesten van ons tot nu toe ooit hebben gehad. En dat is ook heel wat waard.  
Sowieso kunnen we het bouwen aan dit archief als een groeiproces zien. Er kan later meer/ nieuw materiaal aan worden toegevoegd. 

Er zijn nog meer plannen in het kader van de ontsluiting en borging van ons gemeenschappelijke erfgoed maar het is nog een beetje te vroeg om dat nu al uit de doeken te doen. In september hopen ik jullie weer een nieuwsbericht te kunnen sturen. 

Velen van jullie hebben mij in de afgelopen maanden heel persoonlijke, ontroerende en soms ook positief-kritische berichten gemaild. Ik wil jullie daar heel erg voor bedanken. Als het kon stuurde ik iedereen een persoonlijk antwoord en zouden we elkaar ontmoeten. Het is helaas geen doen meer voor mij om dat te realiseren. Tegelijkertijd hoop ik dat we in 2022 iets kunnen  organiseren om elkaar – met zijn allen – te ontmoeten.

Heb je opmerkingen, suggesties en/of vragen, stel ze gerust. Zelf zit ik net als velen in de vakantieperiode dus ik hoop op jullie begrip als je mijn reactie iets later dan normaal ontvangt.  

Warme groet, 

Eugénie Smits van Waesberghe

NB. Wist je dat de website www.moederheil.nl inmiddels in de lucht is? Neem zeker een kijkje want er staat al een hele hoop informatie op. Deze website is opgezet door een mede geadopteerde annex ‘huisgenoot’. Als je iets wilt aanreiken of andere suggesties hebt, laat het weten via het contactadres van de website.    

Drs. Eugénie Smits van Waesberghe,
expert en deskundige Nederlandse adoptiegeschiedenis

E: emo@eugeniesmitsvanwaesberghe.nl
M: +31 6 235 77 083
www.eugeniesmitsvanwaesberghe.nl
www.zwartboekadoptie.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties