Excuses Paus

De Paus maakt excuses aan de First Nations People in Canada

De recente ontwikkelingen in Canada maken de grote overeenkomsten zichtbaar tussen de misstanden die deze mensen onder dwang hebben ondervonden en dat van velen met mij. Het verleden van de gedwongen afstand van hun kindje en het gedwongen zijn afgepakt van onze moeders en het trauma dat daar het gevolg van is. In de America’s ging het om de vernietiging (assimilatie) van de indigenous cultuur en hier om de verknipte en ronduit wrede normen en waarden die het gevolg waren van de kerkelijke doctrines.

De emotie van deze vrouw spreekt boekdelen

Ik kan niet wachten tot de Paus persoonlijk naar Nederland komt om samen met de premier, namens de kerk en de Nederlandse overheid, verantwoordelijkheid te nemen en excuses aan te bieden aan de slachtoffers van de misstanden die vele tientallen jaren hebben plaatsgevonden in de talloze instellingen in Nederland, als gevolg van het wrede beleid dat door de kerk en de overheid werd uitgevoerd in de vorige eeuw. En dit alles ten behoeve van adoptie en vervulling van de kinderwens van adoptieouders in spé. Het geluk van de een over de ruggen van hen die geen weerstand konden bieden aan de zware psychische druk van hun omgeving.

En belangrijker nog, ik ben benieuwd naar de concrete plannen waarmee men de aangerichte schade zal herstellen. Voor zover dat nog mogelijk is.

Maar goed, ik realiseer me dat ik wel erg op de feiten en de realiteit vooruitloop. Of dat het misschien blijft bij wishful thinking….

We hebben nog een lange weg te gaan.

#hoopdoetleven #VergevingNaErkenningVanSchuld

Bron gerelateerd artikel: NRC

Een dag later kwam deze krachtige native vrouw in beeld die met haar hartverscheurende gezang en expressie bij mij door merg en been ging. Terwijl ze haar pijn en verdriet in gezang weergaf straalde ze een ongelofelijke kracht uit.

Dit is het geluid dat ook wij moeten laten horen in Den Haag en Rome.

Ik herken zoveel van haar pijn en verdriet bij mij persoonlijk. Het maakt zoveel bij mij los. Het is dìt geluid dat wij, als afstandsmoeders en -kinderen, moeten laten horen om de ogen te openen van hen die het zich moeten aantrekken. Den Haag en de kerk moeten worden wakkergeschud.✊✊✊

Bron: Globalnews.ca

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties