Godgeklaagd

Schokkend

Gisteren heb ik het laatste deel gezien van de vierdelige Belgische documentaire: Godvergeten over kindermisbruik in de kerk op NPO Start. Ik ben al lang geleden van mijn geloof gevallen door de hypocrisie en talloze misstanden van de kerk, maar de feiten zijn nog vele malen schokkender dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

“Naastenliefde”

Het is ontnuchterend om te zien dat zelfs de paus in zijn reactie zegt dat hij voor de slachtoffers zal bidden in plaats van dat hij de daders onder de pedofiele priesters en nonnen ter verantwoording roept. In plaats van ze uit hun ambt te zetten en te straffen worden de daders simpelweg vergeven en overgeplaatst naar een andere parochie of ander land, alwaar het misbruik gewoon verder gaat. Even biechten en alles is weer goed. De kerk houdt de daders de hand boven het hoofd en neemt ze zelfs in bescherming, in plaats van op te komen voor de slachtoffers wiens levens zijn verwoest en die voor de rest van hun leven zijn opgezadeld met een levenslang trauma. Wat ik nog het ergste vind is dat de daders niet of nauwelijks juridisch vervolgd worden. Op die manier worden de daders niet gestopt en is er ook geen afschrikwekkend signaal voor de pedofielen in spé.

Het is niet te bevatten dat zelfs een massaal protest van ± 300.000 mensen enige jaren geleden in België en een tienjarige rechtsgang niet genoeg waren om de kerk veroordeeld te krijgen. Het is misdadig dat de kerk wegkomt met immuniteit en het maakt duidelijk dat de kerk er niet voor de mensen is, maar voor de instandhouding van het instituut en haar zieke gedachtengoed. En het wereldwijde misbruik gaat ongehinderd door, want de kerk kan hiervoor niet vervolgd worden. Met talloze nieuwe getraumatiseerden tot gevolg. En niemand op strategische posities die zich geroepen voelt om dit te laten stoppen. Zelfs de paus en het hof niet.

Tegelijkertijd denk ik dan aan mijn persoonlijke strijd voor gerechtigheid, van de kerk èn overheid, voor het leed van de tienduizenden slachtoffers van gedwongen afstand in Nederland. Het is belangrijk om te beseffen dat de afstandskinderen en -ouders ook slachtoffer zijn van christelijk misbruik. Het tegen de wil van de moeder scheiden van moeder en kind is dan wel geen seksueel misbruik, maar het is wel degelijk psychisch en fysiek misbruik. Het kind de moederzorg en -liefde onthouden valt zeker in deze categorie.
Het is niet te bevatten wat de kerkelijke waanideeën bij ons en wereldwijd hebben verwoest en ik realiseer mij dat ik/wij deze strijd nooit gaan winnen van dit duivels wrede, mensonterende en pedofiele instituut. Ik kan me niet voorstellen dat als er een God is hij het beschermen van een bende pedofielen belangrijker vindt dan het beschermen van slachtoffers, slachtoffers van de kèrk voor de duidelijkheid, want God is toch liefde?

Waar is de gerechtigheid voor de slachtoffers? Oog om oog, tand om tand. De daders zouden gestraft moeten worden met dezelfde vergrijpen en gedurende dezelfde tijd die zij de slachtoffers hebben aangedaan! Maar ja, dat mag natuurlijk niet.

Ontdopen

Een vriendin van mij heeft kortgeleden besloten om zich officieel te laten uitschrijven bij de katholieke kerk vanwege de misstanden en ik besef nu pas, na het zien van deze documentaire, dat dàt wellicht het juiste signaal geeft aan de kerk als we ons massaal laten ontdopen. Niet individueel, maar massaal met tientallen, honderden, liefst duizenden tegelijk.

Ik kijk uit naar jullie reacties.

Het wordt erg op prijs gesteld als je dit bericht wilt waarderen met één tot vijf sterren. Dat kan onderaan elke pagina.

Om te reageren op de inhoud moet je eerst even inloggen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties