Kraamkliniek

De kliniek Moederheil in Ginneken maakte deel uit van het klooster van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Dat zij de ongehuwde moeders een dak boven het hoofd, een warme maaltijd en zorg boden, wilde echter niet zeggen dat zij geen problemen hadden met het ongehuwde zwangerschap. In tegendeel: de opgevangen vrouwen hadden gezondigd tegen God en de samenleving, zo stond in de stichtingsakte van Moederheil. Hun zielenheil stond op het spel. De zusters stelden zich daarom ‘de zedelijke en maatschappelijke verheffing van gevallen meisjes’ tot doel.

Bronnen:

  • J. Brouwers, Van Moederheil en Valkenhorst. Een geschiedschrijving (Breda 1995).
  • BHIC

Moederheil had een goede naam als reguliere kraamkliniek in Zuid-Nederland en in 1929 werd er tevens een opleiding voor kraamvrouwen aan toegevoegd. De niet gehuwde “gevallen” kraamvrouwen en hun baby’s werden hierbij strikt gescheiden van de voorbeeldige gehuwde kraamvrouwen. Dit is zichtbaar op de plattegrond van het gebouw op de eerste verdieping. 

Het contrast van onmenselijkheid, door het scheiden van ongehuwde moeder en kind t.o.v. gehuwde vrouwen en kinderen, en de goede reputatie als kraamkliniek ten opzichte van gehuwde vrouwen is niet te bevatten. Iedereen wist wat er gebeurde in Moederheil, maar niemand sprak erover. De “goede” activiteiten camoufleerden de misstanden, waar iedereen voor wegkeek en deed alsof zijn/haar neus bloedde.

Wat is het verschil tussen babyroof en het onder dwang moeten afstaan van je kindje? Waarom is het een illegaal en het ander niet?

Deze geïnstitutionaliseerde en gelegitimeerde roof/ontvoering van baby’s zorgde in eerste instantie voor voldoende aanbod van Nederlandse kinderen voor adoptie. Toen bleek dat de vraag naar adoptiekinderen groter was dan het aanbod van ontvreemde Nederlandse kinderen, werd er voldoende aanbod gevonden aan te “redden” zieltjes in het buitenland. Dit op zich gaf een nieuwe impuls aan de altijd al aanwezige internationale kinderhandel. Regels werden hierbij overtreden, dossiers vervalst, mensen omgekocht, heel veel geld onder de tafel en de biologische ouders ontvingen hiervan niets. De meeste mensen keken gewoon de andere kant uit als er iets niet in de haak was. Alles ten behoeve van adoptie en het voldoen aan de kinderwens van kinderloze paren. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo aangezien er grote belangen spelen omdat er zeer veel geld mee is gemoeid.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties