Minister Weerwind: adoptie uit Bulgarije weer mogelijk

Het is niet te bevatten, maar de motivatie van de overheid achter dit besluit is overduidelijk: de adoptiemachine moet blijven draaien. Koste wat het kost. Er gaan miljarden om in deze legale kinderhandel en de belanghebbenden worden erg onrustig als hun goudmijn in gevaar komt. Het is de macht van het grote geld. En dus gaat de overheid er in mee. Het belang van het kind is hierbij ondergeschikt!

De minister van Rechtsbescherming gaat hiermee volledig in tegen het advies van de commissie Joustra dat onderzoek deed naar de misstanden bij interlandelijke adopties. Wiens recht beschermt de minister hiermee eigenlijk? Dat van de kinderen of van de belanghebbende partijen in deze? Het antwoord lijkt me overduidelijk.

De overheid heeft gewoon twee petten op: aan de ene kant doet men het voorkomen dat ze het goed met de burgers voor heeft. Dit zou geïllustreerd moeten worden door het hernieuwde binnenlandse onderzoek. Zo van: zie je, we hebben toch naar jullie klachten geluisterd? Maar aan de andere kant zit de overheid diep verankerd in de adoptie-molen. Het is gewoon schaamteloos en vooral respectloos naar alle betrokken slachtoffers.

Het adopteren van kinderen uit Bulgarije wordt weer toegestaan, laat demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten. Het aantal landen waaruit kinderen kunnen worden geadopteerd komt daarmee op acht.

In 2020 werd adoptie uit het buitenland door het kabinet stilgelegd. Dat gebeurde na een onderzoek waarbij “structurele ernstige misstanden” bij adoptie aan het licht waren gekomen zoals fraude, corruptie en kinderhandel. Het adoptiestelsel is daarna hervormd.

Minister Weerwind besloot eind 2022 dat interlandelijke adoptie weer mogelijk zou worden. Zes landen kregen toen het groene licht, inmiddels zijn het zeven. Het gaat om Zuid-Afrika, Portugal, Thailand, Taiwan, de Filipijnen, Lesotho en Hongarije.

Hij kondigde toen al aan nog onderzoek te doen naar adoptie uit Bulgarije. Dat is in december positief afgerond, aldus de bewindsman.

Bron: Noord-Hollandsch Dagblad

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties