Diverse nieuwsuitzendingen mbt afstand en adoptie
BredaNu
‘In Breda speelden zich in de vorige eeuw drama’s af rond de adoptie van baby’s. De plek waar dat gebeurde: Moederheil, een zogeheten doorgangshuis, waar jonge vrouwen terechtkwamen als ze ongewenst zwanger bleken te zijn. Tom van den Oetelaar maakte daar voor Omroep Brabant een documentaire over; ‘Het Geheim van Moederheil’.
De documentaire ging op 9 oktober in premiere in het ChasséTheater. (Chassé Cinema) Tom was te gast in het radioprogramma Grens Geluiden, radioprogramma kunst & cultuur om over zijn documentaire te praten.
Tom legt in zijn documentaire vast welke sporen het doorgangshuis heeft nagelaten op vele levens. Zo spreekt hij een moeder die haar kind af heeft gestaan en afgestane kinderen. ‘Het geheim van Moederheil’ wordt op 16 oktober drie maal op Omroep Brabant uitgezonden.’
#BredaNu
‘Onmenselijk en barbaars’, gedwongen adopties bij Moederheil
De documentaire Het geheim van Moederheil ging in première in het Chassé Theater in Breda. Hierin vertellen volwassenen over hun leven nadat hun moeders bij het Bredase doorgangshuis voor zwangere vrouwen werden gedwongen om hun baby’s af te staan. Eugénie Smits Van Waesberghe is één van deze kinderen. Ze vertelt erover in het Omroep Brabant programma KRAAK.
Geschreven door
Marielle Bijlmakers
Gescheiden van hun moeder als kippen in een legbatterij – 26-09-2019
Een Vandaag met Harlinde van Osselaer
VPRO – OVT – Het spoor terug – 11 maart 2018
Luisteren vanaf 1:13:30
NPO Radio 1 Jurgen van den Berg – 30 september 2021
Georgia Gradenwitz-Kemp van de Stichting Verleden in Zicht in gesprek met Jurgen van den Berg over het stoppen van het onderzoek afstand en adoptie.
Download het geluidsbestand.
NPO Radio 1 Blok&Toine: Rechtszaak afstandsmoeders tegen de staat – 23 sep. 2021
Een Vandaag – 23 september 2021
Trudy Scheele-Gertsen werd in de jaren zestig ongehuwd moeder en moest net als duizenden anderen haar kind gedwongen afstaan ter adoptie. Nu stelt ze de Nederlandse Staat aansprakelijk voor wat haar toen is aangedaan. Heeft de zaak kans van slagen?
Eindelijk gerechtigheid voor de duizenden moeders die gedwongen hun kind afstonden? ‘Belangrijk dat er erkenning komt’
Femcity #24: Ongehoorde verhalen over afstand en adoptie – 18 mei 2021
In gesprek over het recent verschenen boek Afstandsmoeders, met in de hoofdrol vrouwen die gedwongen hun kind afstonden (’56-’84).
BNN/Vara Pauw – Oktober 2019
Jeroen Pauw in gesprek met Will van Sebille (afstandsmoeder), Harlinde van Osselaer (psycholoog) en Eugénie Smits van Waesberghe (ervaringsdeskundige, afstandskind & geadopteerde) over de binnenlandse afstands- en adoptiepraktijken in Nederland, het landelijke onderzoek en het meldpunt.
Met dank aan Eugénie Smit van Waesberghe en Carine Dorgelo
EenVandaag – 14 november 2018
Duizenden gedwongen afgestane kinderen zijn de zwarte bladzijde van adoptie
Duizenden ouders zijn in de vorige eeuw gedwongen om hun kinderen af te staan voor adoptie. Onder druk van hun omgeving gingen hun pasgeboren kinderen naar pleeggezinnen met een kinderwens. Voor veel mensen werken de gevolgen hiervan nog altijd door.
Eugénie Smits van Waesberghe is een van die geadopteerde kinderen en deed de afgelopen jaren onderzoek naar de soms mysterieuze praktijken die zich afspeelden tussen de jaren 50 en 80. Ze schreef hierover in haar boek ‘Schoot Vol Tranen’. “Mijn ouders waren verliefd, maar niet getrouwd”, vertelt ze. “En dat was absoluut niet wenselijk.”
Abortus was geen optie
Het geloof van haar ouders speelde een grote rol bij de beslissing. “Mijn moeder kwam uit een katholiek nest, maar mijn vader was gereformeerd. Mijn moeder werd onder druk gezet door haar familie, de kerk en sociale werkers om haar kind af te staan.” De zwangerschap moest eerst natuurlijk wel volbracht worden, al mocht de omgeving daar niets van merken. “Mijn moeder moest zo snel mogelijk het dorp verlaten, want het was een schande voor de familie”, legt Smits van Waesberghe uit. “Ze woonde tijdelijk in een pleeggezin en ging daarna naar een doorgangshuis in Breda: Moederheil.”
Haar moeder verbleef daar toen ze hoogzwanger was. Direct na de bevalling werd haar dochter van haar afgenomen, met de mededeling dat ze naar een mooi pleeggezin zou gaan. “Mijn moeder werd terug naar huis gestuurd, maar ik bleef gewoon nog een jaar in het doorgangshuis. Er was nog helemaal geen pleeggezin voor mij. Sommige baby’s bleven wel vier jaar voordat er een gezin was gevonden, ondanks de belofte die aan hun ouders werd gedaan.”
Binnen een week naar Zwitserland
Wil van Sebille weet precies hoe het voor een moeder is om dit door te maken. In 1966 moest zij zelf gedwongen afstand doen van haar pasgeboren zoon. “Daar heb ik achteraf ontzettende spijt van gehad. Maar je werd zo onder druk gezet.”
Dat ze zwanger was, durfde ze niet aan haar ouders te vertellen. “Ik heb het nooit zelf verteld. Mijn moeder las het in mijn dagboek en heeft toen meteen de pagina’s eruit gescheurd.” Haar ouders lieten er vervolgens geen gras over groeien. “Ik werd binnen een week in de auto gezet naar Zwitserland, zodat niemand mijn buik zou kunnen zien.” Later ging Wil naar een doorgangshuis in Leiden, waar ze beviel van haar zoon.
Traumatische gevolgen
Het gedwongen scheiden van ouders en hun kinderen levert voor beide kanten enorme trauma’s op. “De ouders hebben geleerd hun gevoelens erover op te kroppen, omdat ze zijn opgevoed met schaamte. Kinderen willen hun biologische ouders onmoeten, maar kunnen die niet vinden”, vertelt Smits van Waesberghe.
Door de jaren heen is bevestigd dat dit met 15.000 kinderen is gebeurd. Smits van Waesberghe schat dat het er nog meer zijn en gaat uit van in ieder geval 25.000. “Dat betekent, met de ouders meegerekend, dat 75.000 mensen direct betrokken zijn.”
Wat wordt er verborgen?
De hele affaire van gedwongen adopties zit vol met mysteries. Smits van Waesberghe hoopt dat de overheid één breed opgezet onderzoek wil starten naar wat er destijds allemaal is gebeurd. “Talloze dossiers zijn vernietigd, besturen van de doorgangshuizen zijn extreem terughoudend. Er wordt zoveel gezwegen, dat je toch sterk het vermoeden krijgt dat er dingen verborgen gehouden worden.”
PvdA en D66 steunen het voorstel voor zo’n onderzoek. “De minister wil er alleen nog niet aan”, zegt Smits van Waesberghe. “Maar wij denken dat het heel belangrijk is voor iedereen die betrokken is, dat nu een keer alles duidelijk wordt.”
Reportage adoptie – 3 apr. 2011
De ouders van Joris vertellen hem op een dag dat ze een zusje voor hem gaan ophalen uit een ander land. Wat vindt Joris daarvan? En hoe gaat dat in China als ze Yanan ontmoeten en meenemen naar Nederland? Programma: SchoolTV-Weekjournaal (NTR)