Op zoek naar je verleden
Je vraagt je af waar je vandaan komt. Je bent afgestaan en wellicht geadopteerd of in een pleeggezin terechtgekomen en dat is al of niet een succes gebleken. Je hebt geen babyfoto’s van jezelf en je zou toch wel eens willen weten of er foto’s zijn. Al jaren denk je na over wie je biologische ouders en je familie zijn of waar je kind is dat je moest afstaan en je hebt geen idee hoe het met ze gaat. Je kent flarden van het verleden, maar niet het hele verhaal. Je vraagt je af of het toch niet eens tijd wordt om op zoek te gaan voordat het niet meer kan, om wat voor reden dan ook. Waar vind ik mijn dossier?
Waar te beginnen? Er zijn in ieder geval een aantal bronnen waar je kunt starten.
Op zoek naar familie of oud-personeel
Intern
Plaats je zoekvraag
Door je zoekvraag te plaatsen op Moederheil.nl kunnen mensen je adviseren waar je het beste kunt beginnen en wat je kunt verwachten.
- Je kunt je zoekvraag op het Prikbord plaatsen. Geef aan naar wie je op zoek bent en in welke periode je zoekt.
- Je kunt beginnen met je profiel bij te werken zodat mensen kunnen zien wat je motivatie is om lid te worden van Moederheil.nl. Deze informatie is uitsluitend zichtbaar voor leden.
- Je kunt zoeken in de ledenlijst of zoeken in het ledenoverzicht per periode.
- Op de pagina Reacties en ervaringen kan je je eigen ervaring plaatsen. Deze pagina is openbaar en publiekelijk toegankelijk.
Op zoek naar je achtergrond en historie
Extern
- FIOM. Het archief van Moederheil wordt beheerd door de FIOM. Hier bevinden zich de afstandsdossiers.
- Raad voor de Kinderbescherming. De RvdK beheert de archieven m.b.t. de adoptie, pleegouderschap e.d. Dit betreft de adoptie- en dossiers voor plaatsing in een pleeggezin.
- Contactregister Kindertehuizen, dit wordt gerund door de Fiom, hiervoor kan je jezelf inschrijven om in contact te komen met oud-huisgenoten of oud-personeel.
- Het doopregister van de kapel in Moederheil valt onder de RK Parochie van de Heilige Familie in Breda. Hier vind je de doopboeken van Moederheil. contact@parochieheiligefamilie.nl
076 – 533 54 30
geopend ma-vrij 9 – 12 uur - Verder kan je terecht in een van de vele archieven:
- Het Nationaal Archief in Den Haag. In de komende tijd worden de archieven van de RvdK verhuisd naar het Nationaal Archief. Hier krijg je alleen inzage, geen kopieën, geen foto’s maken.
- Archief van de Centrale Adoptieraad.
- Brabants Historisch Informatie Centrum. Het BHIC, beschikt over het archief van de Brabantse rechtbanken binnen de provincie. Die worden in de regel na 20 jaar aan het BHIC overgedragen. Dat is zo vastgelegd in de archiefwet. In die archieven zitten b.v. voogdijkaarten/-registers, OTS dossiers (Onder Toezicht Stellingen) en soms ook dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze zijn natuurlijk niet zomaar openbaar voor iedereen, maar wel (met ontheffing) voor betrokkenen.
- De andere provincies hebben elk hun eigen regionaal en stedelijk archief.
- Archieven.nl. Stedelijke en gemeentelijke archieven.
- Stadsarchief Breda. Het Stadsarchief is het collectieve geheugen van Breda. Als je je gegevens doorgeeft onder vermelding van jouw geboortenaam (de naam die je bij geboorte kreeg en/ of die op jouw geboorteakte staat) dan is er mogelijk informatie beschikbaar. Geef ook maanden/ jaar/ jaren van jouw verblijf door. info@stadsarchiefbreda.nl.
- Archival tree of the Arolsen Archives
Dit betreft de archieven van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt navraag doen over familieleden door het volgende formulier in te vullen.
De Arolsen-archieven zijn het internationale centrum voor nazi-vervolging met ‘s werelds meest uitgebreide archief over de slachtoffers en overlevenden van het nationaal-socialisme. De collectie bevat informatie over ongeveer 17,5 miljoen mensen en behoort tot UNESCO’s Memory of the World. Het bevat documenten over de verschillende slachtoffergroepen die het doelwit waren van het naziregime en is een belangrijke bron van kennis voor de huidige samenleving.
- Genealogie. Stamboomonderzoek.
- Centraal bureau voor genealogie voor familiegeschiedenis en het opvragen van persoonskaarten
- Open archieven
- Wiewaswie
- Genealogie websites. Uitzoeken familiegeschiedenis en afkomst. Er zijn diverse websites waar je je afkomst kunt uitzoeken. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Online genealogische websites hebben als voordeel dat vele gekoppeld zijn aan archieven, zoals het bevolkingsregister en vele andere. Losse genealogie-software heeft deze mogelijkheid in de regel niet standaard.
- Ancestry
- Family Search (gratis)
- Find My Past
- Geneanet (gratis)
- My Heritage
- Geneweb (gratis)
- Dna verwantschapsonderzoek. Hiervoor kan je terecht bij veel instellingen. Er zijn commerciële bedrijven zoals Ancestry of MyHeritage en ook ziekenhuizen en laboratoria die dna verwantschapsonderzoek doen. Het beste is om dit op te zoeken op Google.
- Bureau Clara Wichmann streeft al ruim 35 jaar naar gendergelijkheid en een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland.
- En veel meer informatie is op deze website te vinden op de veelgestelde vragen pagina.
Of neem contact met me op.
Mvrgr.,
Lucas
Top image by Freepik