R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

De rol van de katholieke kerk is bepalend geweest voor het scheiden van moeder en kind. Het ongehuwde moederschap voldeed niet aan kerkelijke beeld van wat “juist” is. Aangezien vrijwel iedereen destijds naar de kerk ging werd deze visie de maatschappelijke norm. Het gevolg was dat ook de overheid dit beeld vertaalde in wet- en regelgeving. Met alle gevolgen van dien.

Ik ben enige tijd op zoek geweest naar informatie over mogelijkheden om een claim neer te leggen bij de Katholieke Kerk. Na een aantal omzwervingen kwam ik terecht bij het bovengenoemde meldpunt. Ik heb dan ook namens 28.000 betrokkenen mijn open brief aan de katholieke kerk neergelegd bij dit meldpunt en ben in afwachting van een reactie.

Het staat een ieder natuurlijk vrij om zelf ook contact op te nemen met dit meldpunt voor erkenning en het indienen van een claim.

Sinds 1 mei 2015 kunnen meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de Rooms Katholieke Kerk in Nederland worden gedaan bij het nieuwe RK Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. Om mensen hierop attent te maken zijn een affiche en verwijskaartjes gemaakt.

Het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag werd ingesteld op initiatief van de Bisschoppenconferentie en het bestuur van de KNR om schendingen van Gedragscode Pastoraat binnen de Kerk aanhangig te kunnen maken. Deze gedragscode trad per 1 juli 2014 in werking. De gedragscode beschrijft wat onder grensoverschrijdend gedrag wordt verstaan, bevat concrete normen en geeft een helder beeld van gepast en ongepast gedrag.

Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag is van groot belang. De RK Kerk werkte eerder dit jaar binnen het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) mee aan de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via deze campagne werd binnen de RK Kerk met name bij parochiebesturen aandacht gevraagd voor aandacht voor de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Ook tijdens het Katholieke Jongerendag Festival (KJD) op 7 juni van dit jaar was er aandacht voor deze campagne.

Bron: R.K. Meldpunt grensoverschrijdend gedrag

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties