Schadefonds geweldsmisdrijven

Het Schadefonds wil een ieder attenderen dat de Tijdelijke regeling per 1 januari 2023 is gestopt en het is dus niet meer mogelijk om hier een aanvraag voor in te dienen.

Schaderegeling

In 2021 werd ik attent gemaakt op het schadefonds geweldsmisdrijven. Met het advies om mijzelf hiervoor aan te melden vanwege mijn achtergrond m.b.t. afstand en adoptie.

Ik vroeg mij hierbij af of mijn persoonlijke historie m.b.t. Moederheil wel hiervoor in aanmerking zou kunnen komen. Als ik mijn historie vergelijk met de ervaringen van anderen, dan denk ik telkens dat mijn “geval” niet ernstig genoeg is. Maar waarom drukt het dan zo’n grote stempel op mijn leven? En waarom lig ik er ‘s nachts zo vaak wakker van?
Het heeft mij in ieder geval wel aan het denken gezet. In ieder geval vind ik het belangrijk genoeg om dit met jullie te delen zodat je er zelf je voordeel mee kunt doen.

Overweeg hierbij het volgende:

  • De baby’s kregen druppels Mellerette* om ze rustig te houden
  • Verzorgsters werden geregeld gewisseld zodat er geen hechting kon ontstaan tussen hen en de kinderen
  • Contact tussen moeder en kind was verboden
  • Je werd aan je lot overgelaten, al dan niet door een gebrek aan zorgpersoneel
  • Kinderen kregen last van een ontwikkelstoornis wegens gebrek aan aandacht
  • Vastgezet met een tuigje aan het bedje
  • Hechtingsproblemen
  • Psychische klachten
  • Slapeloze nachten
  • Geslagen, gekleineerd, mishandeld of misbruikt
  • Nadat je formeel was afgestaan werd je een kind van de Staat. De Staat had dus een zorgplicht en schoot hierin tekort.
  • De Raad voor de Kinderbescherming had een zorgplicht en diende toe te zien op het pleegouderschap en adopties. Zodra kinderen waren geplaatst ontbrak het veelal aan een afdoende controle hierop. Met alle gevolgen van dien.

* Mellerette (Thioridazine) wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrene patiënten die niet adequaat reageren op behandeling met andere antipsychotica.

Zó zit het met schadevergoeding voor slachtoffers jeugdzorg

Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg tussen 1945 en 2019 kunnen sinds afgelopen januari aanspraak maken op een schadevergoeding van 5000 euro. De regeling kon rekenen op kritiek van slachtoffers en experts. Maar hoe zit het precies met die schaderegeling?

De tegemoetkoming is een resultaat van het rapport van Commissie de Winter uit juni 2019. Die commissie deed in opdracht van het kabinet vier jaar lang onderzoek naar geweld en misbruik in de jeugdzorg in de periode van 1945 tot 2019. Uit het rapport bleek dat één op de tien ondervraagden te maken kreeg met geweld tijdens een verblijf in de jeugdzorg. In het onderzoek komen tien Gelderse instellingen aan bod waar misstanden hebben plaatsgevonden.

Lees verder: Omroep Gelderland

Gevolgen van geweld in de jeugdzorg

Veel slachtoffers willen graag door met hun leven, als ze weg zijn uit een instelling of pleeggezin. Helaas merken veel slachtoffers dat dit niet zo gemakkelijk is. Het verleden zorgt bij hen voor allerlei problemen, zoals psychische klachten. Bij sommigen gebeurt dat meteen. Anderen krijgen pas later klachten, bijvoorbeeld als er iets heftigs gebeurt of verandert in hun leven.

Lees verder: Trimbos Instituut

Tijdelijke regeling slachtoffers jeugdzorg

Bent u slachtoffer van geweld in de jeugdzorg?
Dan kunt u een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming van € 5.000. Deze tegemoetkoming is onderdeel van een breder pakket aan erkenningsmaatregelen. Het Schadefonds voert de financiële regeling uit.

Lees verder: Schadefonds Geweldsmisdrijven

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties