Schandaal rond gedwongen afstand

Herdenkingsplaats in Cumbria voor 45 baby’s begraven in ongemarkeerd massagraf

Men is in het Verenigd Koninkrijk al veel verder in de erkenning van het leed dat zoveel mensen is aangedaan. De Nederlandse overheid en kerkelijke autoriteiten zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen. Zo zijn er aanwijzingen dat vergelijkbare dingen zijn gebeurd in Nederland, maar er is, triest genoeg, nooit diepgaand onderzoek naar gedaan.

Nationaal monument

Ik heb al vaker aangegeven dat een nationaal monument voor de slachtoffers van gedwongen afstand een absolute must is. Gefinancierd door de katholieke kerk en de Nederlandse overheid.

Overlevenden van het Britse gedwongen adoptieschandaal zijn in Cumbria (VK) bijeengekomen om kinderen te herdenken die in kerkelijke instellingen zijn overleden en in ongemarkeerde massagraven zijn begraven. Dit volgt op een onderzoek van ITV News vorig jaar waaruit bleek dat 45 baby’s waren overleden in een voormalig tehuis van de Anglicaanse Kerk voor ongehuwde moeders en in het geheim waren begraven in een ongemarkeerd massagraf in Kendal.
De bisschop van Carlisle, dominee Rob Saner-Haigh, onthulde een herdenkingstuin op de begraafplaats Parkside en beschreef het tehuis voor moeders en baby’s in St. Monica als een plek van “pijn, afwijzing en hartzeer”.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties