Mijlpaal – Vrije inzage in dossiers en archieven

Binnenlandse Afstand en Adoptie

Op 11 april 2024 hebben de leden van de Tweede Kamer: Van Nispen en Ellian een motie ingediend dat betrokkenen ongehinderde toegang krijgen tot hun dossiers en archieven die zijn overgedragen aan het Nationaal Archief.

Op 16 april is er over de motie gestemd en met uitzondering van het CDA steunden de partijen deze motie. De motie is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit is geweldig nieuws. De Stichting Verleden in Zicht en ook Moederheil.nl hebben zich hier al tijden lang hard voor gemaakt. Er kan gerust gesteld worden dat hier geschiedenis is geschreven, want al decennia strijden we voor ongehinderde inzage in onze dossiers.

Een woord van dank aan iedereen die zich hier hard voor heeft gemaakt!

Kritische noot

Ondanks dit goede nieuws betekent dit echter nog niet dat we ook daadwerkelijk een volledige en ongecensureerde kopie kunnen krijgen bij het Nationaal Archief. Het verkrijgen van volledige inzage is iets anders dan een volledige kopie. Ik blijf me dan ook hard maken voor volledige inzage en toegang via DigID. Hiermee kan je in je eigen vertrouwde omgeving je dossier inzien en gebruiken zoals jij dat wilt.

Dooie mus

Vandaag 8 mei 2024, bereikte mij het nieuws dat de stichting Verleden in Zicht tijdens gesprekken met het Nationaal Archief te horen heeft gekregen wat ik al verwachtte. Kortgezegd geen volledige inzage. Met de AVG (privacywetgeving) in de hand wist men met een strak gezicht te vertellen dat van vrije ongecensureerde inzage geen sprake kan zijn. En aangezien het verkrijgen van een kopie bij het Nationaal Archief geen sprake is, zijn we dus, zoals ik al meerdere malen heb aangegeven, nog slechter af dan wanneer die dossiers bij de betreffende instanties waren gebleven. Want daar konden we tenminste een kopie krijgen, al was deze dan gecensureerd.

Onze Nederlandse overheid, heeft absoluut geen intentie om het voor de slachtoffers van gedwongen afstand ook maar enigszins gemakkelijker te maken, laat staan om samen met de kerken, verantwoording te nemen voor de misstanden waar zij zelf in het verleden verantwoordelijk voor waren en dus nog steeds zijn.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties