Welkom

Van harte welkom op Moederheil.nl

Beste bezoekers en nieuwe leden van Moederheil.nl. Wat fijn dat je geïnteresseerd bent in Moederheil en Valkenhorst.

Doel

Het doel van deze website is:

  • Om oud-huisgenoten met elkaar in contact te brengen.
  • Een podium te zijn voor de persoonlijke ervaringen van betrokkenen.
  • Een vraagbaak te zijn voor belanghebbenden.
  • De buitenwereld te informeren over wat zich hier heeft afgespeeld.

Afstandskinderen

Moederheil.nl gaat niet over adoptie, maar over de periode die daaraan vooraf ging en de gevolgen ervan. Het gaat over Nederlandse kinderen die geboren werden uit ongehuwde moeders in Moederheil, later genaamd Valkenhorst, en die tegen de wil van de moeders in van hen werden afgepakt. Maar ook over de kinderen die in Moederheil werden achtergelaten. Natuurlijk is er een groot raakvlak met adoptie, maar niet elk kind dat is afgestaan werd ook geadopteerd. Er zijn ook veel kinderen tussen wal en schip terechtgekomen.

Er is veel gebeurd in Moederheil en Valkenhorst. In de maatschappij en de media heeft de nadruk tot vrij recent gelegen op de positieve activiteiten als kraamkliniek en kraamschool. En daarbij was men van mening dat de functie van doorgangshuis ook een positieve (!) invloed had op de moeders, want zij moesten tenslotte worden “geheropvoed” vanwege hun verwerpelijke gedrag. Door het “goede” werk dat hier werd verricht (het ongewenst scheiden van moeder en kind) en de cultuur van het zwijgen en vooral het verzwijgen werden deze misstanden systematisch buiten beeld gehouden. Het leed dat daar het gevolg van was werd volstrekt genegeerd.

Langzaamaan komen er steeds meer feiten in de openbaarheid die tot nu toe het daglicht niet konden verdragen. Het wegmoffelen op grote schaal van informatie m.b.t. misstanden, het manipuleren van feiten en het systematisch wegkijken en stilzwijgen m.b.t. het leed dat mensen hier werd aangedaan, heeft onnoemelijk veel verdriet en pijn en vooral levenslange trauma’s veroorzaakt. En niet alleen in Moederheil, maar op landelijke schaal in de vele instellingen die er waren. Tienduizenden mensen zijn hierdoor getekend voor het leven. Deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis is vrijwel geheel vergeten, terwijl het leed van het verlies nooit is verdwenen.

Moederheil, Valkenhorst, plm. na 1985
Stichting Moederheil, de foto dateert van na 1985. Foto Ruud de Haas, collectie Stadsarchief Breda

Er is echter nog heel veel niet openbaar over de historie van Moederheil en Valkenhorst, met name de wanpraktijken komen slechts druppelsgewijs naar buiten en voornamelijk pas wanneer er een oud-medewerker over naar buiten treedt. En dat gebeurt helaas niet vaak.
Ik ben op zoek naar allerhande informatie die van nut kan zijn voor de mensen die dit is overkomen. Hierbij is alle informatie welkom. Veel informatie bevindt zich nog in ontoegankelijke archieven en is in particuliere handen.
Mocht je documentatie, rapporten, foto’s, filmpjes of andere informatie op zolder hebben liggen of heeft je familielid ooit in Moederheil of Valkenhorst gewerkt, dan kom ik graag met je in contact.

Als je foto’s hebt van Moederheil of Valkenhorst waar kinderen op staan, dan wordt het zeer op prijs gesteld als je deze wilt delen. Neem hiervoor zonodig contact met mij op via de chat-knop onderaan de pagina.

Lidmaatschap

Er zijn geen kosten verbonden aan het lidmaatschap en er is maar één voorwaarde om lid te kunnen worden. Er moet een band zijn, direct of indirect, met Moederheil of Valkenhorst. Inmiddels is het ook mogelijk om je als gastlid aan te melden. Hiervoor is een relatie met afstand of adoptie gewenst.
Indien je registratie is geaccepteerd dan heb je tevens toegang tot het besloten deel van de website.

Nieuwsbrief

Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor de Nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen m.b.t. Moederheil en Valkenhorst.

Gebruikersprofiel

Als je in contact wilt komen met anderen betrokkenen schrijf dan iets over jezelf in relatie tot Moederheil en Valkenhorst in je gebruikersprofiel. Vul de gegevens aan waar nodig en plaats een foto van jezelf. Geef ook aan naar wie of wat je op zoek bent.

Persoonlijke ervaring

Als je wilt kan je je eigen ervaring delen. Dit kan anoniem via het publieke deel van de website onder het kopje Berichten of openbaar. Als je wilt dat anderen jouw ervaringen kunnen lezen, al dan niet geanonimiseerd, geef dat dan even aan.
NB. Er gebeurt niets met je persoonlijke ervaringen zonder uitdrukkelijke toestemming van jou zelf.

Enquêtes

Je kunt de enquete “afstand en adoptie” invullen en zo inzicht geven in hoe je tegenover afstand en adoptie staat. Daarnaast is er nog een andere enquete die bedoeld is om inzicht te krijgen in de belangstelling voor een reünie. De enquêtes kan je vinden in het menu onder het kopje Onderzoek.

Reünie

Er is een behoefte aan een reünie. Ik ben dan ook op zoek naar vrijwilligers die dit willen organiseren.

Reacties

Als je bent ingelogd dan kan je onderaan elke pagina reageren op de paginainhoud. Dat geldt natuurlijk niet voor externe pagina’s van externe websites waarnaar toe vanaf deze website wordt gelinkt.

Protocol

Door je te registreren bij deze website ga je akkoord met de voorwaarden die gesteld zijn in het Protocol.

Heb je vragen, kijk op de pagina Veelgestelde Vragen of stel je vraag via email of Chat (icoontje rechtsonder aan de pagina).

Lucas Verberne

Initiatiefnemer en beheerder van:
Moederheil.nl (website), 16 juni, 2021
Adoptie, mijn geheim (besloten Facebook groep), 14 februari, 2020
Moederheil/Valkenhorst (besloten Facebook groep), 23 oktober, 2019
Moederheil (openbare pagina Facebook), 8 november, 2018

Het wordt erg op prijs gesteld als je dit bericht wilt waarderen met één tot vijf sterren. Dat kan onderaan elke pagina.

Om te reageren op de inhoud moet je eerst even inloggen.

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties