Wonderen bestaan

Paus maakt in Vaticaan excuses aan inheemse volken Canada

De paus ontving vandaag vertegenwoordigers van de inheemse Candadezen in het Vaticaan AFP. Bron: NOS.nl

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De paus maakt excuses aan inheemse volken van Canada.

Het hier aangerichte leed door de kerk is werkelijk met geen pen te schrijven. “Tot integratie gedwongen”, “Massagraven”. Waar is toch de liefde gebleven waarover de kerk altijd predikt? De tegenstrijdigheid, de hypocrisie. Woorden schieten mij tekort. “Ja, maar het Woord van God is goed, het zijn de mensen die er de fout mee ingaan” hoor ik dan geregeld. Men vergeet hierbij dat het mensen zijn die het hele fenomeen religie, en alles wat daar bijhoort, zelf bedacht hebben en dit tot absolute waarheid hebben verklaard. Maar ondertussen verschilt de theorie/theologie volstrekt van de realiteit. Feit is dat de kerk, als brenger van de “goede boodschap” een rigide instituut is dat volken onderdrukt en culturen vernietigt en haar eigen doctrines als waarheid verkondigt, onder het mom van zieltjes winnen. Voor mij is dit een bewijs van disrespect voor de culturele normen en waarden van andere volken. Mensen in hun waarde laten zou in mijn optiek beter zijn geweest. Maar ja, dat strookt niet met de grondbeginselen van de kerk. Hoeveel andersdenkenden door de kerk zijn verketterd en op de brandstapel zijn beland in de afgelopen eeuwen is eveneens niet meer in cijfers uit te drukken.

Ondanks mijn persoonlijk cynisme vanwege mijn al lang vervlogen vertrouwen in de kerk bespeur ik een sprankje hoop bij mezelf. Het kan dus wèl. Het is dus mogelijk dat een eeuwenoud instituut als de Katholieke kerk spijt betuigt over het door hen aangedane leed. Dit op zich vind ik al een wonder. Wèl ben ik benieuwd naar wat de consequenties zullen zijn die de kerk uit deze excuses trekt. En dan denk ik dus aan een riante schadevergoeding voor de getroffen volken. En ja, ik ben van mening dat dit in de miljarden zou moeten lopen. Alleen al voor de slachtoffers in Canada zelf. Want het verlies van zoveel kinderen, het leed voor ontelbare families, die schade is onherstelbaar. En wat zullen de consequenties zijn voor de daders?
En dan heb ik het nog niet eens over wat de kerk allemaal heeft uitgespookt in de rest van de wereld. Ik denk dat iedereen daar wel een paar voorbeelden van kan noemen.

Het geeft mij hoop, maar het toont ook tegelijkertijd ook dat het belang van het opstaan voor ònze rechten, als betrokkenen in relatie tot Moederheil en Valkenhorst, cruciaal is. Door de krachten te bundelen en samen een vuist te maken tegen hen die dit leed veroorzaakten is er een kans op erkenning. En daarvoor is het zo belangrijk dat de betrokkenen zich aansluiten bij de belangenorganisaties en zich durven uit te spreken over wat hen is overkomen. Media-aandacht is natuurlijk ook van groot belang.

'Paus Franciscus heeft alsnog excuses aangeboden voor het jarenlange wangedrag van vertegenwoordigers van de katholieke kerk tegenover kinderen van de inheemse Canadese volkeren. Dat deed hij na en week van overleg in het Vaticaan met vertegenwoordigers van de First Nations, Inuit en Métis. 
"Ik voel schaamte en verdriet voor alles wat jullie gekwetst heeft, voor de misstanden waaronder jullie hebben geleden en voor het gebrek aan respect voor jullie identiteit, cultuur en spirituele waarden", zei de paus." ' Aldus de NOS.

https://nos.nl/artikel/2423507-paus-maakt-in-vaticaan-excuses-aan-inheemse-volken-canada

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties